Over ons

Wat als u een dakdekker nodig hebt?

Heeft u last van lekkage omdat uw platte dak versleten is of omdat het niet professioneel gelegd is, dan heeft u een dakdekker nodig. In dit blog kunt u informatie vinden over alles wat met dakdekkers te maken heeft. Waar kunt u een goede dakdekker vinden? Waar moet u op letten bij het selecteren van een dakdekker? Is het verstandiger om met een ZZP-er in zee te gaan of kunt u beter een dakdekkersbedrijf in de arm nemen? En wat zijn uw rechten als het werk niet goed uitgevoerd wordt? Op deze en andere vragen kunt u in dit blog antwoorden vinden. Tevens kunt u uw ervaringen met dakdekkers delen en u kunt meedoen in discussies.

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

Wat als u een dakdekker nodig hebt?

Een rieten dak voor nieuwbouw, steeds een stijlvolle afwerking

by Donald Martinez

Nadat het enige tijd min of meer in onbruik raakte, is het rieten dak voor nieuwbouw terug helemaal in. Het geeft uw woning een authentiek en charmant karakter en zorgt daarmee voor een stijlvolle afwerking binnen diverse stijlen. Waar voorheen vooral voor landelijke woningen voor dit type dakbedekking werd gekozen, vinden we het nu ook terug bij woningen in een moderne bouwstijl.

De voordelen
Wie op zoek gaat naar de voordelen van een rieten dak, komt er al snel enkele tegen die heel overtuigend zijn.
Riet is een duurzaam materiaal, wat uiteraard de levensduur van uw dak bevordert. Bovendien is het natuurlijk en dus één van de meest milieuvriendelijke producten die in de bouw gebruikt worden. De isolerende eigenschap van riet zorgt er bovendien voor dat u aanzienlijk minder energie zal verbruiken, wat niet alleen het milieu maar ook uw factuur ten goede komt.
Kiezen voor een rieten dakbedekking is ook kiezen voor een optimale ventilatie, wat dan weer een voordeel oplevert voor de gezondheid van de bewoners.
Naar afwerking toe van uw dak kan u met riet zowat alle kanten uit. De flexibiliteit ervan zorgt voor diverse mogelijkheden naar bijvoorbeeld rondingen en insprongen toe. Dit maakt het materiaal uitermate geschikt voor diverse bouwstijlen.

De nadelen
Een rieten dak vraagt om een regelmatig onderhoud dat moet uitgevoerd worden door een vakman omdat u zelf uw dak niet op kan. Dit zal een kleine meerkost opleveren in de totale kostprijs van uw dak over de volledige levensduur.
Naast het onderhoud dient uw dak ook periodiek nagekeken te worden op de aanwezigheid van ongedierte. Riet kan immers ongedierte aantrekken en wanneer u deze niet verwijdert kan schade aan uw dak veroorzaakt worden.

Een rieten dak versus traditionele dakpannen
Veel hangt af van de persoonlijke voorkeur hierin. Qua prijs zal een rieten dak voor een nieuwbouw misschien iets duurder uitkomen, maar dit verschil zal quasi verwaarloosbaar zijn en bijgevolg niet doorslaggevend in de keuze. Ook naar verzekeringen toe hoeft een rieten dak niet per definitie een hogere premie te betekenen, waar dit vroeger omwille van het grotere brandgevaar vaak wel een feit was. Zeker wanneer u kiest voor een gesloten dakconstructie is het risico niet groter.
Nog steeds denken veel mensen dat voor moderne woningen enkel een klassieke dakpan mogelijk is en gaan zij vaak niet op zoek naar alternatieven wat enigszins jammer is omdat het mooie en duurzame alternatieven uitsluit.
Een interessant weetje is dat zowel een klassiek dak als een rieten dak uitermate geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen, weinig mensen weten dit echter.

Delen